woman queen Cleopatra art photo, creative makeup Black hair

Profil de Nefertiti

            Conturul inferior al feţei, bărbia şi gâtul sunt pentru cunoscători locurile unde se citeşte vârsta, mai ales la femei. Profilul impecabil, semeţ, cu unghiuri ascuţite al reginei Egiptului a fost multă vreme un etalon de frumuseţe. Faţa perfectă este în mod ideal ovală, cu osul mandibulei evident, semn de eleganţă şi criteriu aristocratic de frumuseţe.       Gravitaţia, vârsta, variaţiile în greutate, supraexpunerea solară şi mai nou… tehnologia mobilă sunt inamicii perfecţiunii şi armoniei trăsăturilor.  Faţa devine pătrăţoasă, conturul inferior se pierde în straturi multiple şi digraţioase de muşchi, grăsime şi piele.

Ce se întâmplă de fapt?

            Îmbătrânirea cronologică se manifestă la nivelul feţei prin pierderea volumelor, datorată reducerii masei musculare şi pachetelor de grăsime de la niveul obrazului. Se pierde astfel ţesutul de susţinere, partea cărnoasă a masivului facial. Consecutiv, pielea rămasă prea mare începe să cadă, să atârne şi să se încreţească. Fenomenul este evident în special în partea inferioara a obrazului, sub bărbie, unde gravitaţia face să alunece o parte din masa musculo-adipoasă rămasă, creând contururi noi. Corzile muşchilor gâtului, denumite şi „corzi platismale”,  sunt evidente ca nişte cordoane fibroase care unesc partea inferioară a bărbiei cu claviculele.

            Asemănările se fac în regnul animal: gât de curcan (când pielea subţire de sub bărbie formează încreţituri mici şi fine) sau fălci de buldog (în special la persoanele supraponderale şi la cele care au muşchii maseteri foarte activi, hipertrofiaţi).

             „Smartphone face” este un nou termen cu care ne-am îmbogăţit de când am intrat în era dispozitivelor mobile. Poziţia hiper-înclinată a capului este menţinută de contracţia constantă a muşchilor gâtului, care tracţionează în jos, puternic şi constant, toată partea inferioară a obrazului. Observăm astfel, chiar la persoane tinere, că masa musculară coboară şi începem să semănăm -din nou o comparaţie animală-cu un… bursuc.

            „Drăguţ animal, bursucul”, mi-a spus deunăzi o pacientă, „dar parcă nu aş vrea să mai semăn cu el…”

Ce e de făcut?

            Reţeta nu e simplă. Unele măsuri implică schimbarea obiceiurilor şi comodităţilor cotidiene şi respectarea unor ritualuri sănătoase. Remediile cu adevărat importante sunt…la medic.

            Medicul dermatolog vă poate recomanda creme specializate destinate reconstituirii –în limitele posibilităţilor- calităţii epidermului şi dermului afectate de vârstă, arsură solară şi alte neglijenţe.

            Nu în ultimul rând, există soluţii de reparare a problemei în medicina estetică. Ele au şi un nume: „Nefertiti neck lift”, un lifting nechirurgical şi neinvaziv care se realizează combinând injectări de toxină botulinică, produse de umplere si alte terapii de skin tightening (creşterea tonusului cutanat), utilizând în principiu radiofrecvenţa şi/sau ultrasunetele. O parte a efectelor se văd imediat după procedură sau la scurt timp, dar remodelarea pe termen lung a colagenului necesită şedinţe repetate şi câteva luni de aşteptare pentru a deveni evidentă.

            Când nimic altceva nu mai funcţionează, ajungem şi la bisturiu: chirurgul plastician vă poate propune o lipoabsorbţie, dacă e vorba doar de un exces de grasime care îngroapă mandibula) sau un lifting, atunci când piele este căzută, sau o combinaţie între cele două.

Sfaturi… pentru acasă

-Nu vă supraexpuneţi la soare: orice arsură solară ciuruieşte şi colagenul din piele. În afara faptului că pielea se pătează şi se ridează, în afara faptului că ne creşte riscul de a face cancere de piele, scăderea densitătii şi a tonusului pielii contribuie şi la „căderea” feţei.

-Îngrijiţi pielea gâtului cel puţin la fel de bine ca şi pe a feţei şi cu produse de aceeaşi calitate. De fapt, pielea gâtului este aproape la fel de fragilă ca şi cea din jurul ochilor, doar că mult mai neglijată. Îngrijirea pielii se bazează pe trei piloni: fotoprotectie, curăţare, hidratare… vom mai vorbi despre ei.

-Încercaţi să găsiti o poziţie de citire cât mai corectă când folosiţi telefonul sau tableta. Unghiul ideal între bărbie şi gât nu trebuie să fie mai mic de 60 de grade. E dificil şi incomod, pentru că ne sileşte să ridicăm braţele, dar în definitiv, dispozitivele mobile nu ar trebui să fie dispozitive de lucru ci de „depanare” în caz de urgenţe.

            Evident, ca în orice, e mai uşor să previi sau să intervii în fazele incipiente. Priviţi-vă în oglindă, din faţă dar şi din profil… e ceva de făcut?

Distribuie:

Facebook
Twitter
LinkedIn